Δωρεάν παράδοση από το 45,00 €

ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΝΑ ΤΑΪ́ΖΕΤΕ ΤΟ ΚΟΥΤΑΒΙ ΣΑΣ;

2025-04-29
ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΝΑ ΤΑΪ́ΖΕΤΕ ΤΟ ΚΟΥΤΑΒΙ ΣΑΣ;

Το τάισμα ενός κουταβιού είναι μια πολύ υπεύθυνη εργασία. Επηρεάζει την κατάσταση, την υγεία και τη γενική ευημερία του κατοικίδιου ζώου στα μετέπειτα χρόνια του. Ακόμα και μικρά λάθη στη σίτιση μικρών σκύλων μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους στο μέλλον. Τι πρέπει να ταΐζω το κουτάβι μου ώστε να μεγαλώσει και να γίνει ένας μεγάλος και υγιής εκπρόσωπος της φυλής του;

Η διατροφή ενός κουταβιού διαφέρει από τη διατροφή ενός ενήλικα. Για τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες ζωής, το κουτάβι πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με το γάλα της μητέρας του ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, με κατάλληλα σκευάσματα που συνιστά ο κτηνίατρος. Η όγδοη εβδομάδα της ζωής ενός κουταβιού είναι μια κρίσιμη περίοδος για αυτό, καθώς συνήθως τότε αρχίζει να δέχεται την πρώτη του σκυλοτροφή. Πώς πρέπει να ταΐζω το κουτάβι μου ώστε να είναι ασφαλές για την υγεία του;

Τι πρέπει να ταΐζω το κουτάβι μου μεταξύ τεσσάρων και 12 εβδομάδων;

Πρώτα απ' όλα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα κουτάβια έχουν διαφορετικές ανάγκες από τους ενήλικους σκύλους. Το πεπτικό τους σύστημα είναι πολύ ευαίσθητο και πρέπει να συνηθίσουν σταδιακά την τροφή για σκύλους. Για το σκοπό αυτό, είναι καλύτερο να τα ταΐζετε μαλακή τροφή για κουτάβια. Η σταδιακή εισαγωγή αυτών των τροφών στη διατροφή του κουταβιού επιταχύνει την ανάπτυξη του πεπτικού συστήματος. Με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να αρχίσετε να ταΐζετε το κουτάβι σας με ξηρή τροφή σκληρής υφής.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε το λεγόμενο «ανοσολογικό κενό» που εμφανίζεται στους σκύλους μεταξύ 4 και 12 εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ανοσία που αποκτάται με το γάλα της μητέρας αρχίζει να εξασθενεί στα κουτάβια, αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του σκύλου δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Επομένως, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή και να κανονίζονται με τον κτηνίατρο οι κατάλληλοι εμβολιασμοί.

Τακτική διατροφή των κουταβιών

Η σίτιση των κουταβιών είναι επίσης μια εργασία στην οποία η κανονικότητα είναι πολύ σημαντική. Δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να αφήνετε ένα μικρό σκυλί μόνο του στο σπίτι όλη την ημέρα, καθώς χρειάζεται τακτική σίτιση σε μικρές μερίδες. Ενώ τα ενήλικα σκυλιά μπορούν να ταΐζονται μία ή δύο φορές την ημέρα, τα κουτάβια χρειάζονται περίπου πέντε μερίδες ενός πλήρους γεύματος. Με διαδοχικές εβδομάδες, η δόση αυτή μπορεί να μειωθεί διαδοχικά σε τέσσερις και τρεις μερίδες και μετά από ένα χρόνο μπορεί να μειωθεί σε δύο γεύματα την ημέρα.

Πώς πρέπει να ταΐζω το κουτάβι μου και τι πρέπει να αποφεύγω;

Δυστυχώς, πολλοί ιδιοκτήτες νεαρών σκύλων κάνουν συχνά σοβαρά λάθη κατά τη διατροφή των κουταβιών τους. Το πρώτο από αυτά είναι η σίτιση ενός μικρού σκύλου με ανθρώπινη τροφή. Αυτή δεν είναι σίγουρα η καλύτερη διατροφή για ένα μικρό κουτάβι. Τα μπαχαρικά, το αλάτι ή ενδεχομένως οι πικάντικοι κύβοι μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν τραγικές επιπτώσεις στην υγεία του κουταβιού. Λάβετε υπόψη σας το πολύ ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, που δεν είναι προσαρμοσμένο να ανέχεται την ανθρώπινη τροφή. Το ίδιο ισχύει και για τη σοκολάτα, η οποία μπορεί να φαίνεται σαν μια αθώα λιχουδιά για το σκύλο, αλλά ακόμα και σε μικρές ποσότητες μπορεί να αποδειχθεί πολύ δηλητηριώδης γι' αυτόν. Ένας λόγος παραπάνω για να είστε προσεκτικοί όταν τη δίνετε στα κουτάβια.

Αν και το ζήτημα του τρόπου διατροφής των κουταβιών μπορεί να φαίνεται προφανές στην επιφάνεια, δεν είναι καθόλου εύκολο. Τα κουτάβια, όπως κάθε νεαρό ζώο, είναι πολύ ευαίσθητα και τα όργανά τους δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη πλήρως. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια ισορροπημένη διατροφή είναι τόσο σημαντική, με την εισαγωγή περισσότερων προϊόντων με την πάροδο του χρόνου. Αν δεν είστε σίγουροι για την ηλικία ή το στάδιο ανάπτυξης του κουταβιού σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Αυτός θα μπορέσει να σας συμβουλέψει για το πώς πρέπει να είναι η κατάλληλη διατροφή του μικρού σας κατοικίδιου.

Real customers reviews
4.5 / 5.0 441 reviews
pixel